70 jaar op volle st(r)oom vooruit!

In 2019 bestaat Elektro Scheppers maar liefst 70 jaar. In deze tijd is er veel gebeurd maar een paar zaken zijn altijd intact gebleven: onze liefde voor elektrotechniek, ons oog voor detail, kwaliteit, vakmanschap én de mens hebben altijd centraal gestaan binnen onze organisatie.

Ben jij benieuwd naar ons bijzondere verhaal?

Het verhaal van Elektro Scheppers begint in 1949. De dan 27 jarige Willems Scheppers, door iedereen Wiel genoemd, start na eerst in de Limburgse mijnen als instrumentmaker te hebben gewerkt en leraar op de ambachtsschool te zijn geweest, zijn eigen bedrijf. In de avonduren heeft Wiel tijdens zijn vorige baantjes alle diploma’s voor de Elektrotechniek gehaald en in 1949 trekt hij de stoute schoenen aan om zijn eigen bedrijf in de elektrotechniek te starten. Hiermee volgt hij  zijn passie en stapt hij in de “nieuwe wereld” van de Elektrotechniek. Maar zo gemakkelijk laat Wiel zich niet in een hokje plaatsen. Het huidige Elektro Scheppers heette in deze tijd Electro Technisch bedrijf Scheppers. Dit lijkt een kleine afwijking ten opzichte van de huidige naam, maar dit zegt alles over de ondernemer die Wiel was. Wiel van een ras techneut die bij alles dacht “dit kan ik zelf” en “dit kan ik beter”. Hierdoor was hij, naast dat hij bezig was met Elektrotechniek, ook altijd bezig met hele andere technieken. Zo was hij bij tijd en wijlen een machinebouwer, een lasser en had hij een eigen werkbank. Want bij de projecten waar hij kwam zag hij zoveel dat hij zelf beter kon en hij rustte niet voordat er de best mogelijke technische oplossing gemaakt werd.  Door deze insteek en werkwijze ontstonden er al snel langetermijnrelaties tussen Wiel en zijn opdrachtgevers die een leven lang zouden duren.

Wiel startte zijn bedrijf als eenmanszaak vanaf het woonhuis op de Bleijerheiderstraat 31 in Kerkrade en op zijn fiets bezocht hij alle werken in en om Kerkrade. De eerste periode was zijn fietsje en de berging achter de woning alles wat hij nodig had, maar al snel opende zijn toenmalige lokale groothandelaar hem de ogen. Met de vraag “ben jij wielrenner of monteur?” zag Wiel in dat het tijd was voor de volgende stap: de eerste bus (een Opel) werd aangeschaft en de eerste personeelsleden kwamen in dienst. Ook op het thuisfront veranderde er het een en ander. De woning , waar inmiddels de 2 zonen Jo en Henk waren geboren, wordt verbouwd en er komt een heuse winkel bij de woning. Maria, de vrouw van Wiel, regeerde in deze winkel en al snel was niet alleen de Elektrotechnische tak maar ook de winkel een groot succes.

Met de 2 zonen, de winkel en het groeiende Elektrotechnische bedrijf werd het woonhuis te klein om hier ook het nieuwe werkveld, de Rotator wasmachines, te blijven produceren. Tijdens één van de Elektroklussen op het Jongenspensionaat in Bleijerheide hoorde Wiel dat daar misschien wel ruimte beschikbaar was en zo gebeurde het dat Wiel op het ene moment de verlichting van de kerk aansluit en op het andere moment, een paar meter verderop, de wasmachines produceerde.

Het was ook deze tijd dat Electro Technisch bedrijf Scheppers zich verder ging specialiseren in verlichting. Wiel had een manier gevonden om de belichting achter het altaar op een manier aan te bieden die volledig nieuw was. In plaats van de standaard belichting werkte Wiel de verlichting in het geheel weg in het altaar waardoor er een geheel andere lichtbeleving werd gecreëerd. Hierdoor kreeg hij naam en faam binnen de geestelijke wereld en mocht hij projecten in de wijde omstreken maken voor kerken en andere katholieke instellingen.

Jaren later, met het geleidelijk sluiten van de Limburgse mijnen werd de Nederlandse Gasunie opgericht en ontstond er een nieuwe vaste klant. Met het sluiten van de mijnen vertrokken de Limburgse specialisten uit de mijnen trokken richting Groningen. Hierbij zaten ook vrienden en zakenpartners van Wiel (veelal waren ze beiden) en zo ontstond het feit dat Electro Technisch Bedrijf Scheppers de vaste leverancier van de Gasunie werd. In deze tijd was er geen station waar de installatie niet door Scheppers werd geïnstalleerd. Dit was ook het moment dat Scheppers een vestiging kreeg in Deventer.

De zonen waren naast hun studies steeds vaker in het bedrijf te vinden en met het rijbewijs op zak waren het Jo en Henk die in de vakanties in de Volkswagen busjes van Scheppers klanten en monteurs in het hele land beleverden. Hoewel beide zonen met veel plezier in het bedrijf werkte was, onder andere door de studiekeuzes, op een hele natuurlijke manier de toekomst al vroeg bepaald. Jo studeerde elektrotechniek en Henk Werktuigbouwkunde. En zo verwonderde het niemand dat Jo Scheppers het bedrijf over nam van zijn vader.

Maar de jaren 80 waren voor geen enkel bedrijf in de bouw, of welke sector dan ook, eenvoudig. De torenhoge rentes en oliecrisis drukte zwaar op de markt en op momenten als deze werd de kracht van een familiebedrijf nog duidelijker. Zonder externe investeerders kon Jo blijven investeren in zijn onderneming en vader Wiel bleef betrokken om nieuwe markten aan te boren voor tijden dat de elektrotechniek onvoldoende werk bood voor alle medewerkers.

In deze jaren werd ook de vestiging in Weert opgericht, door overname van Van Dijk. Vader Wiel en zoon Jo sparden met grote regelmaat over het bedrijf en het verschil in aanpak was groot maar de mannen bleven van elkaar leren waardoor ze het bedrijf nog verder konden ontwikkelen. Steeds groter werden de projecten waar zij hun bijdrage aan mochten leveren en aannemers uit de hele regio wisten de specialisten van Scheppers in zowel Kerkrade als Weert te vinden. De tijd herhaalt zich en nu zijn het de zonen van Jo die met grote regelmaat in het bedrijf te vinden zijn.

In 2013 nam zoon Frank het bedrijf over. Tegenwoordig vormen Frank Scheppers en de huidige directeur Math Smeets een sterk front en ontwikkelen ze het bedrijf door tot het bedrijf dat het tegenwoordig is.

Als rode draad door heel de geschiedenis van Elektro Scheppers lopen de begrippen innovatie, inspelen op de markt en langetermijnrelaties. En hier blijven Frank en Math trouw aan. Ze voeren een werkwijze voor continue innovatie, Lean, in, implementeren alle moderne technieken en blijven samenwerken met de collega’s en opdrachtgevers vanuit het verleden. Daarbij bouwen ze aan nieuwe partnerschappen die het bedrijf ook in de toekomst nóg verder brengen.

70 jaar laat zich niet eenvoudig samenvatten en beschrijven, maar het verhaal, hoe incompleet misschien ook, moet verteld worden. Dit is immers wat het huidige bedrijf Elektro Scheppers gevormd heeft en heeft gebracht tot wat het nu is. 70 jaar vol trots, trots op het (familie)bedrijf maar ook vooral op het team!